ZEG HET MET BLOEMEN

Wat is de invloed van bloemen  op ons welbevinden? Wat doen bloemen met ons? De slogan ‘Bloemen houden van mensen is bij ons bekend. Het tegendeel is ook waar dat mensen van bloemen houden. Bloemen biedt de mens een simpele manier om onze emotionele gezondheid te verbeteren.

Het fijne gevoel

Het kijken naar bloemen maakt de mens rustig en vrolijker. Door te kijken naar bloemen krijgt de mens een fijn gevoel van binnen. Ook van kunstbloemen worden wij blij. Hierbij speelt kleur een grote rol. Zo heeft de kleur groen een positief effect op ons gemoedstoestand. Waarbij de kleurenpracht van bloemen invloed hebben op onze emoties. Kleur beïnvloed onze stemmingen, gevoelens en gedrag.

De geur van bloemen (en planten) hebben een activerend effect op ons brein. Zo zouden verschillende geuren ervoor kunnen zorgen dat er stofjes zoals dopamine wordt aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor voel je je dus gelukkiger!

Psychologische effect van Bloemen

Het is natuurlijk niet zo dat bij het één keer kijken naar een bloem dat mensen ineens gelukkig zijn. Mooie gedachte, maar zo werkt het niet. Het blijkt dat bloemen een droste-factor hebben. Met andere woorden betekent het dat de informatie zich herhaalt.

De psychologie hiervan is dat informatie die je ziet telkens terug ziet komen. Bijvoorbeeld een broccoli die bestaat uit allemaal kleine broccoli ’s. Het menselijk oog registreert die informatie heel makkelijk. Het werkt op dezelfde manier bij positieve herhaling van woorden die worden gezegd om het beter te onthouden. Ons hoofd hoeft niet teveel moeite te doen omdat het vloeiend registreert in wat het ziet. Hierdoor krijgen wij er een fijn gevoel bij. Het inzetten van positieve herhaling geeft houvast in het dagelijks leven van mensen. Iets wat zich positief herhaalt beklijft in het lijf.

De werking van bloemen bij dementie

Door enkel en alleen te kijken naar bloemen komt het fijne gevoel naar boven. Voeg geur eraan toe en herinneringen komen tevoorschijn.

Uit ervaring ben ik bekend met het positieve effect van bloemen bij mensen met dementie. Ik gebruik bloemen als inspiratiebron tijdens het kunstzinnig proces. Hierdoor komen verhalen en zelfs kennis van de bloem naar boven. Vaak weet men de naam van de bloem nog te benoemen. De rode roos van de liefde. Iets waar bijna iedereen mee bekend is.

Het is een onderwerp waar bijna iedereen wel iets van af weet. Mensen met dementie kun je nog lang bereiken via de natuur. Dat komt omdat mensen ermee zijn opgegroeid of het nou onbewust of bewust is geweest. Iedere dag beleven wij de natuur als wij buiten zijn. Daardoor weet bijna iedereen hoe het voelt bij de geur van bloemen, als het hard regent of de wind waait. Alle zintuigen worden geprikkeld bij de beleving in de natuur. Bij het kunstzinnig bezig zijn worden alle zintuigen geprikkeld. Daar kan geen tovertafel tegenop.

Bloemen prikkelt het geheugen

Het onderwerp bloemen in te zetten tijdens het kunstzinnig proces wordt positief en vrolijk ontvangen door de deelnemers. Dit in te zetten geeft aanleiding bij mensen met alzheimer of vasculaire dementie om doelbewust herinneringen op te halen. Bij het ophalen van herinneringen ontstaat er een gesprek waarin mensen nader tot elkaar komen.

Bij het kunstzinnig proces wordt digitaal beeldmateriaal gebruikt en ook levende bloemen om de zintuigen extra te stimuleren waarbij zien, ruiken, voelen en soms ook proeven aan bod kunnen komen. De zintuigen worden hierdoor extra gestimuleerd en wordt de activiteit leuk en een succes.

Bloemen verbindt

Zeg het met bloemen als woorden moeilijk te vinden zijn. De aanwezigheid van bloemen leidt tot meer contact met familie en vrienden. Intieme verbindingen komen tot stand. De liefde, warmte en geborgenheid die wij als mens in elkaar zoeken wordt door bloemen aangeraakt. Tedere gevoelens worden opgewekt door bloemen. Deze momenten weer te beleven met elkaar geeft ruimte om elkaar lief te hebben en de energie om zolang mogelijk bij elkaar te kunnen blijven.

Door bloemen in te zetten ontstaat er verbinding tussen mensen met dementie en hun naasten. Het levert emotionele respons van vreugde en dankbaarheid op.

Het brengt positieve gesprekken op gang en levert blije gezichten op. Bloemen maakt de mens blij en een nieuwe mooie herinnering is geboren.

Bloemen in huis te halen en neer te zetten in een ruimte waar mensen elkaar ontmoeten geeft een positieve uitstraling aan de woonkamer, keuken en hal. Een bloem of bos bloemen staat symbool voor het delen met elkaar. Let er maar eens op! Hoe vaak begint een aanraking en- of een contact via een bos bloemen. Iedereen reageert op bloemen.

Het positieve effect van bloemen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bloemen effect hebben op de stemmingen op de lange termijn.  De deelnemers van het onderzoek waren minder depressief, angstig en geagiteerd te zijn na het ontvangen van bloemen. Dit resulteerde in een groter gevoel van plezier en levenstevredenheid.

Het onderwerp bloemen inspireert en stimuleert de deelnemers om zo lang mogelijk de focus te kunnen houden bij de activiteit. Repeterende bewegingen, die worden waar genomen bij mensen met dementie, wordt als een positief middel ingezet bij het schilderen en boetseren van bloemen. Het zijn herhalende bewegingen en bij het waarnemen van bloemen zien wij telkens dezelfde vormen terug komen in de bloem.

Bloemen tovert een lach op de gezichten van de deelnemers en hun naasten dierbaren. Een mooie manier om iedereen mee te nemen tijdens en na het kunstzinnige proces dat een tastbare mooie herinnering achter laat.

Bloemen hebben een onmiddellijke impact op levensgeluk van mensen. Met bloemen wordt op een natuurlijke en gezonde manier stemmingen en humeur beïnvloed.

Wat kan treARTHUIS voor u betekenen?

treARTHUIS werkt niet met vrijwilligers. De groepsgrote is maximaal twee personen. Dit om de veiligheid en vertrouwen te kunnen waarborgen bij de deelnemers. Naast mensen met dementie is iedereen welkom in treARTHUIS waar de mens centraal staat. Maak kennis met de activiteiten van treARTHUIS. Voor meer info neem een kijkje op mijn website www.trearthuis.nl of neem telefonisch contact op. U kunt bellen naar Trea van Meel en ik ben bereikbaar op 06 19387769.

Laat een reactie achter