ALS IK VANUIT MIJN HART CREEER LUKT BIJNA ALLES, VANUIT MIJN HOOFD BIJNA NIETS

Missie en Visie

Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te ontwikkelen. Bij treARTHUIS worden de zintuigen geprikkeld door vooral te gaan doen in plaats van denken. Dit helpt mensen die te maken hebben met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Vanuit een warme en persoonlijke benadering wordt zowel het artistieke en het creatieve vermogen uitgedaagd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande vaardigheden te verbeteren. Door middel van beeldtaal in te zetten als communicatiemiddel kunnen wij elkaar vinden en begrijpen. In de vorm van persoons- en belevingsgerichte kunstzinnige begeleiding in combinatie met passie voor kunst en cultuur wil treARTHUIS aan deze (zorg)behoefte voldoen.

treARTHUIS gaat voor positieve gezondheid! Waarbij kunst en cultuur een bijdrage levert aan het mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, zingeving, meedoen, en dagelijks functioneren. In een veilige omgeving bij treARTHUIS kun je zijn wie je wil zijn.  De mens doet ertoe bij treARTHUIS en dat helpt om de eigenwaarde te vergroten. Mensen krijgen o.a. meer zelfvertrouwen. Daardoor durven zij meer vanuit zichzelf vrij te bewegen en op eigen kracht verder te gaan.

Het doel hiervan is levensgeluk te ervaren waardoor er verbinding ontstaat in plaats van verwijdering tussen mensen.

Over Trea

Na vele omzwervingen woon ik sinds 2013 met mijn gezin in Oss. Ik geniet elke dag van de rust en de ruimte in en om het huis. Het is een fijne plek om tot jezelf te komen. Vanuit het atelier aanschouw ik met verwondering de natuur. De schoonheid die schuil gaat in elke vorm van leven en dood is prachtig. Het maakt mij meer bewust en betrokken bij het leven zelf en ik voel mij daarin open en vrij. Ik ervaar dit als een mooie bron om vanuit te werken en als inspiratie voor mijn werk als beeldend kunstenaar.

De expressie van kunst boeit mij enorm. Beeldtaal is een oertaal die wij als mens in ons dragen en tot uiting kunnen brengen. Als het gesproken woord niet kan worden uitgesproken dan zijn beelden helpend om de verbinding aan te gaan met jezelf en met de ander. Met kunst kom je tot leven en levert bloeiende en boeiende gesprekken op. Beeldentaal heeft mij daar gebracht waar ik nu sta in het leven.

Portretten tekenen en schilderen heb ik als kind veel gemaakt. Het tekenen en schilderen doe ik nog steeds met veel plezier. Daarnaast zet ik de teken en schildertechnieken in bij het kleien. Gaandeweg heb ik mogen proeven aan verschillende soorten vormen van kunst. Mijn kunstzinnig werk is divers. Vanwege mijn nieuwsgierigheid experimenteer ik graag met allerlei materialen die ik combineer en uit probeer. Dat ik mijn kunstzinnige passie kan inzetten voor mijzelf en dat met anderen mag delen is een droom die werkelijkheid is geworden. Het is vooral doen in plaats van denken. Samen maken we een reis naar het onbekende en onderweg beleven wij de mooiste avonturen met elkaar. Hoe mooi is dat?

Wat heb ik gedaan

Ik doe het gewoon, dan weet ik wat het is. Met deze instelling heb ik veel bereikt.

Mijn opleidingen; De M.D.G.O. mode en kleding en de HBO lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid was een keuze dat aansloot op mijn creativiteit. Later ben ik de HBO opleiding bestuursambtenaar burgerzaken gaan volgen.

Ik volg nu de HBO opleiding psychosociaal therapeut beeldend aan de academie ’t Pad in Opheusden.

Mijn ervaringen; Mijn creativiteit in het denken en doen heeft ervoor gezorgd dat ik ben uitgegroeid van loket dame naar specialist burgerzaken. In deze rol heb ik veel mensen ontmoet van alle lagen van de bevolking en van verschillende culturen.

Bij Brabantzorg heb ik gesnuffeld op de somatische en pg afdeling. Ik heb als persoonlijk begeleider gewerkt bij Pijlerzorg in Oss.

Ik heb mogen ervaren hoe er wordt omgegaan met de autonomie van de persoon in een zorginstelling. Iedereen heeft recht op behoud van zijn eigen autonomie onder welke omstandigheden dan ook. Recht op mens zijn betekent voor mij met begrip en respect het leven van de ander te betreden. 

Het roer om; Door een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven heb ik besloten afscheid te nemen van de gemeente. Het digitale verkokerde systeem is een sociale verarming geworden tussen mensen. Dat zie je terug in alle publieke sectoren. Ik zag het en ervaarde het aan den lijve. Een groot gemis en dat paste niet bij mij. Ik ben een mensenmens en ik werk vanuit mijn hoofd, hart en handen.

Vanuit dat perspectief ben ik mijn creativiteit gaan inzetten bij Verbeelderij in Rosmalen als kunstzinnige, persoons- en belevingsgerichte begeleider en coach. Daar heb ik mensen met dementie, hersenletsel en psychosociale problematiek begeleid. Ook mensen die visueel of auditief beperkt zijn.

In Oss is er geen plek voor het individu. Uit dat gevoel ik heb besloten om zelfstandig zo’n mooie plek te creëren voor mensen waar zij zich thuis kunnen voelen. En waar zij kunnen doen wat bij ze past. Zo is treARTHUIS ontstaan.

NU; Bij treARTHUIS zet ik mijn ervaringsdeskundigheid in en mijn cliëntervaringen bij Verbeelderij. Daarnaast ben ik aangesloten bij het kunst en cultuur centrum ‘Muzelinck’ in Oss. Ik werk in opdracht aan verschillende projecten binnen de gemeente Oss en geef kunstlessen op basisscholen.

Ik heb veel geleerd over mijzelf en van mensen die ik heb ontmoet in mijn leven. Mensen met verschillende achtergronden en problematiek die ik heb leren kennen in mijn privé en werkbaar leven. Uit deze ervaringen heb ik geleerd te luisteren, mensen serieus te nemen en open te zijn over wat ik te bieden heb.

Door eigen ervaringen met een onveilige jeugd tot een burn out als gevolg ben ik vanuit een ander perspectief gaan kijken naar mijzelf en de omgeving. Dat betekent dat ik vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie of gebeurtenis zonder oordeel kan kijken. Dat ik heb mogen ervaren dat alle antwoorden te vinden zijn in de mens zelf. Het is de kunst om daarbij te komen en het kunstzinnige proces helpt hierbij.

Wat mensen over Trea zeggen

Ik ken Trea als een empatisch, sociaal, oprecht en creatief mens, die veel meer ziet in jou als mens dan hetgeen in spraak uitgedrukt kan worden. Ze doorgrond jou respectvol en weet precies jouw gevoel treffend te raken in haar creatieve uitingen. Heel knap, en prachtig beeldend.
Gemeente Oss
Fred Wiegel, regisseur Basis- en Kernregistraties
Met Trea ben ik blij. Er zijn eerder mensen wezen kijken, maar daar had ik mijn bedenkingen bij. Die waren geen blijvertjes, maar met Trea klikt het wel voor mij dan toch. Ook als ik zie hoe ze met anderen bezig is.
Dick
Deelnemer