DE WARE KUNST VAN DE HERINNERING IS DE KUNST VAN DE AANDACHT

VOOR WIE

Voor mensen die op zoek zijn naar Individuele dagbesteding en- of een dagbesteding op maat in groepsverband.

Voor mensen die een ambacht willen leren in een veilige vertrouwde omgeving.

Voor mensen die het moeilijk vinden om contact te maken.

Voor mensen die in rust willen werken aan hun eigen creatieve en kunstzinnige proces.

Waarbij de mens en zijn proces centraal staat!

Waar kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is.

Voor mensen met dementie, hersenletsel en psychosociale problematiek die op zoek zijn naar een actieve dag invulling waar zij blij van worden. Doen waar je hart ligt draagt bij aan positieve gezondheid.

Ieder mens heeft recht op kwaliteit van leven.

Het doel hiervan is om mensen dichter bij elkaar te brengen. Zelf of samen weer levensgeluk te ervaren.

Kortom; De activiteit is persoons- en belevingsgericht, sociaal, geïntegreerd, ondersteunend voor de personen met of zonder zorgvraag en de mantelzorgers.

Ook voor mantelzorgers kan kunst en cultuur een positief effect hebben op de relatie met hun partner en ouder en kind relatie. Zinvol bezig zijn geeft invulling aan het leven zowel voor de persoon zelf als voor de mantelzorger. Het brengt een stukje verlichting in de zorgtaak van de mantelzorger.

Kunst verbindt en is een diepte-investering voor mensen.

Doel van Kunst

Het doel van kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.

Bij het beeldend werken gaat het niet om het eindresultaat, maar om het proces en de beleving.

Als gevolg van een intense gebeurtenis veranderd er veel in het leven van betrokkene zelf en voor hun naaste omgeving. Kunst is een zintuigelijke ervaring dat zich in het hier en nu afspeelt. Hierbij speelt het verleden en de toekomst geen rol.

Door kunst en cultuur in te zetten als middel wordt vanuit een andere benadering contact gelegd met de persoon zelf en de naaste omgeving.

Beeldtaal speelt een rol in de communicatie als de betekenis van woorden vervagen en- of woorden niet kunt uitspreken. Het helpt om van verwijdering naar verbinding te gaan.

Kunst prikkelt de zintuigelijke waarneming. Ons eerste waarnemingsvermogen is de tastzin. Met het voelen neemt de mens informatie van zijn/haar omgeving tot zich. Mensen met dementie blijven gevoelswezens en tasten hun omgeving af als het denken vervaagd en uiteindelijk verdwijnt.

Ervaring toont aan dat kunstzinnig bezig zijn de eigen autonomie versterkt. Met kunst kom je tot leven omdat kunst de belevingswereld activeert. Er komen emoties vrij die het lichaam prikkelt en op basis daarvan wordt er gecommuniceerd waardoor er verbinding tot stand komt tussen mensen.

De kracht van kunst ligt in de laagdrempeligheid van de activiteiten en de persoonlijke betrokkenheid en aandacht voor de individu. Hierbij is de rol van de gespecialiseerde kunstzinnige begeleider van groot belang en een veilige sfeer.

Het beleven van kunst en cultuur als activiteit wordt als zinvol en heel fijn ervaren.

 

Wat mensen over Trea zeggen

Dag lieve Trea, wat een mooie tekst heb je geschreven. Het is heel fijn en warm om te lezen hoe oma en jij met elkaar overweg konden en ik ben je ontzettend dankbaar dat je het oma in de tijd dat ze bij jullie kwam zo naar haar zin hebt gemaakt. Alleen maar lof voor jouw en je collega’s, het gaat je goed. Liefs van Marsha en mij❤️🌹
Lotte en Marscha
Kleindochters van Diny
Dag Trea, wat een heel mooi dierbaar boekje is dit. Wat hebben jullie toch mooie momenten met elkaar meegemaakt. Je kwam op het juiste moment in het leven van mam....hoe blij ik daar mee ben. Als ik naar de laatste foto kijk dan zie ik daar twee hele mooie vrouwen die uitstralen dat ze het fijn hebben. Thxxx daarvoor 🙏
Mirjam
Dochter van Wil